keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Kotimainen arvolasi 2

Kuusi-sarja design by Jorma Vennola 1980

Kaikki löytyneet kirppareilta vuosien varrella. Pienistä olen maksanut 2-3€/kpl ja isostakin vain 3€. Tämä ei todellakaan ole halpissarjaa vaan olen onnistunut löytämään myyjät,
jotka eivät ihan ole kartalla näiden hinnoista, hintalappu sen yleensä paljastaa:
 "tuikkukippo 2€". Sarjassa on lautasia, laseja, maljakoita ym.


Jorma Vennola
(s. 1943 Helsinki) on suomalainen teollinen muotoilija. Hän on työskennellyt vuodesta 1970 alkaen erilaisten teollisten muotoiluprojektien parissa. Työuransa hän aloitti Princetonissa Yhdysvalloissa Creative Playthings -yhtiön lelusuunnittelijana. Vennola on myös suunnitellut muun muassa Oraksen ensimmäisiä muovikuorisia ja kosketusvapaita hanoja. Lisäksi hän on muotoillut lasia, suunnitellut kotitalouskoneita ja traktoreita.

Vennola on saanut seuraavat tunnustukset työstään:
Valtion taideteollisuuspalkinto, 1978
Vuoden teollinen muotoilija, 1990 Teolliset muotoilijat TKO Ry
Kaj Franck -muotoilupalkinto, 1999


Takka design by Risto-Matti Ratia
                               (Kuva Googlen kuvahausta)
Takka on painavaa ja paksua lasia. Takkapuut ovat katajaa.  
Muurlan valmistama. Tuotanto lopetettu. Löysin Ruukinportista viime talvena 4€:lla.
Ymmärtääkseni tästä kuitenkin puuttuu vielä pieni peili tuolta tuikun takaa.Tätä minulla ei ole, vielä, mutta kovasti haeskelen.

Ristomatti suunnitteli Muurlan lasille myös tämän toisen tuikkuastian.
Paksusta kirkkaasta lasista kiuas, vuolukivestä tehty kiuaskuppi, jossa kiuaskivet. Kiukaalle voi laittaa myös vähän vettä ja esim. tuoksuöljyä, alaosassa pieni lasikuppi tuikkukynttilälle, korkeus 9,5 cm ja halkaisija 8,6 cm.
Olen tosissani etsinyt tätä mutta vain yksi lohjennut on tullut vastaan. TAHTOO !!!  

(Kuva Googlen kuvahausta)
Heinäkuussahan minusta sitten tuli kiukaan onnellinen omistaja :)

Ristomatti Ratia
(s. 23. toukokuuta 1941 Helsinki) on suomalainen muotoilija ja Marimekon perustajan Armi Ratian poika. Hänestä tuli kuuluisa ensin ”marikassien” suunnittelijana, mutta hän on tehnyt myös muun muassa huonekaluja, lakanoita, koruja, kattiloita, ruumisarkkuja ja talomalliston.
Vuosina 1962–1966 Ratia opiskeli muotoilijaksi Leicester College of Art -koulussa Englannissa. Hän toimi sitten Marimekossa ja sen tytäryhtiössä Décembressä 1970-luvun lopulle saakka, jolloin siirtyi Marimekon tehtäviin Yhdysvalloissa. Ratia tuli muotoilijana tunnetuksi muun muassa vuonna 1972 esitellyn Palaset-säilytyskalustejärjestelmänsä ansiosta. Pinottavista kuutioista muodostuva Palaset oli ensimmäisiä hyvin menestyneitä muovikalusteita Suomessa.
Vuonna 2002 Ratia julkaisi omaelämäkerran Paha poika, jossa hän kertoo laajasti muun muassa suhteistaan naisiin, erityisesti äitiinsä Armi Ratiaan. Vuonna 2005 hän oli mukana tekemässä äitinsä kirjeenvaihtoon perustuvaa puolifiktiivistä kirjaa Love Armi – Armi Ratian henkilökuva ja vuonna 2012 Juha Tantun jo 1960-luvun lopussa julkaisemaan käsikirjoitukseen perustuvaa teosta Armi Ratian maailmassa. 1990-luvulla Ratia suunnitteli äidilleen omistamansa korusarjan Usko, toivo, rakkaus, jonka valmistaja on Kultakeskus. Saurum Oy valmistaa Ristomatti Ratian ja Davide Lamparellin muotoilemaa Armi Ratia -riipusta, jossa on tekstiä Ratian äidin nuoruuden päiväkirjoista. Muurlan Lasi Oy:lle Ratia on suunnitellut äitinsä nimeä kantavan Armi-skoolin. Ristomatti Ratia kertoi syksyllä 2012 tekevänsä postikortti- ja jääkaappimagneettisarjaa, jota koristavat hänen äitinsä Armi Ratian mietelauseet. Vuonna 2011 Ratia lanseerasi ruumisarkku- ja uurnamalliston, joka pohjautuu Armi Ratian hautajaisiin.

Lisäys 30.8. On löytynyt lisää Ristomatin tuikkuja :)

Tuikku. Design Ristomatti Ratia. Valmistaja Muurla.
Korkeus 6,7 cm, leveys 6,7 cm x 6,7 cm, paino 316 g.
Kuusaan kirppis 2€.
Samanlaiset pyöreänä Centtilästä kahdella eurolla pari.
Vulcano design by Pertti Kallioinen 1982-1987

Alunperin Merilasille suunniteltu (lopetti toimintansa 1987) nykyään myyjänä on Muurlan Lasi.
Näitä ovat kirppikset pullollaan mutta eivät ole mitää hömppää kuitenkaan vaan kunnon kotimaista lasia. Olemassa on myös pienempi Vulcano, jossa on vain 3 tuikunpaikkaa.
Olen ostanut monia ja antanut lahjoiksi, enimmillään olen maksanut 3€.


Lasilinnut design by Keijo Kortesalo

Oiva Toikan linnut ovat tietenkin tunnetuimmat mitä maailmalta löytyy
mutta kyllä muutkin lasitaiteilijat lintuja tekevät kuten nyt esim. Keijo Kortesalo.
Hänen lintunsa oppii kyllä tunnistamaan tuosta päästä.
Ihanat lasiriekot huusin aikoinaan Kotkassa Tiutisen huutokaupassa 10€/kpl.Mäntsälässä aloitti toimintansa 5.5.1978 Taidelasisepät Oy:n lasitehdas. Yrityksen perustivat Risto Pehkonen, Martti Pehkonen, Helmer Thynell, Mikko Rautakumpu ja Keijo Kortesalo. Tarkoituksena oli valmistaa lasituotteita lähes yksinomaan käsityönä. Myöhemmin tuotantoa kuitenkin koneellistettiin. Vuonna 1981 painettu lähdeteos mainitsee, että tuolloin enää puolet tuotteista syntyi käsityönä. Tehtaan yhteydessä toimi lasimyymälä ja kahvio. Tuotantotilat olivat Mäntsälän keskustassa ja toiminta jatkui siellä 80-luvun lopulle. Sen jälkeen valmistus siirtyi Laukaalle ja nimeksi tuli Art Lasi.


Luettelo Suomen lasitehtaista

Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti