tiistai 2. helmikuuta 2016

Lypsäjän laseja ja tunareita :)


Lypsäjän lasin

Riihimäen lasille suunnitteli Anders Färdig.


Valmistettu tilauksesta Arlalle 90-luvulla ja alkuperäispakkauksessa teksti 
"Ahhh..! mjölk skall drickas ur mjölkglaset. Här finner du nio läckra recept på varma och kalla mjölkdrinkar"  (lähde Lasimuseo) 

Tää on varmaan aika uusi, siisti tarra paikoillaan, eikä naarmuakaan, olen nähnyt myös vihertävään taittavana, sellainen olis hakusessa tälle pariksi, se on ilmeisesti vähän vanhempaa tuotantoa. Kuusaan kirpparilta 1,5€

**********Yleensähän manataan "saamarin tunari" kun joku epäonnistuu :)
mistähän tän kannun nimi mahtaa tulla?
"Kaatimenne on 1960–70-luvulta. Tähän aikaan ravintoloissa tuotiin tilattu viina ja mikseri erikseen epärehellisyyden estämiseksi ja vasta pöydässä kaatimesta kaadettiin mikseri lasiin. Coca-Colan ohella kaatimissa oli usein merkintä Sprite. Näitä vihreitä pieniä kaatimia tuotiin muun muassa Belgiasta" 

Näin vastattiin jonkun lehden kyselypalstalla kuvaan, jossa oli tämmöinen pieni kannu, tosin kuvan kannussa teksti Coca Cola ei ollut tuolla tavalla painettu vaan ihan jo muotissa.
Tietenkin hakusessa sellainenkin :) Vas. oleva kannu Kuusaan kirpparilta 3€lla. 
Yleisimmin nää maksaa kirppareilla 6€, en tiedä miksi hinta on määräytynyt juuri siksi.

"Kun aikoinaan aloittelin 80- luvun lopulla ravintolassa töitä, niin tällaisessa tuotiin asiakkaalle limukka- annos. Eli tämä ei oikeastaan ole pullo, vaan jonkinlainen pieni kannu tms. Näitä kutsuttiin 'tunareiksi' ja yhdestä tunarista asiakas sai kahteen grogiin limukan."   -Tämä teksti Designlasi.comin keskustelusta.

Oik. kuvassa; Erkki Tapio Siiroinen suunnitteli Riihimäen lasille Pub-sarjan, johon kuului myös tällainen pieni kaadin. Väreinä ainakin vihreä ja kirkas lasi. Tämäkin Kuusaan kirpparilta, 2€.

"Näitä vihreitä ravintola lantrinki pulloja valmistettiin joskus Riihimäen Lasissa, mutta sen jälkeen uudemmat sileäpintaiset pullot tulevat Belgiasta"  -jokun asiantuntijan kommentti vielä tähän loppuun että varmasti uskotaan :) :) :)


Lisäys 6.2  Taas kävi niin, 
että kun kiinnostun jostain niin sitten niitä yhtä´äkkiä tupsahtelee eteen jatkuvalla syötöllä, niin nytkin näiden tunareiden kanssa. Vasen laita löytyi eilen Centtilästä 4€lla (ja tämä tummin on nyt se Coca Cola-kannu, joka oli kuvattuna siihen, mistä lainasin tuon ylimmän tekstin) tuo toinen vasemmalla tänään pikakäynnillä Kouvolan Fidasta 1,30€. Keskimmäiset siis E. T. Siiroisen Pubia.

**********

Sitten taas arvoituksia/muisteluita


Vasemmalla oleva Karhulan lasin vanha "maljakkohan" paljastui äskettäin pakkauslasiksi,
eli Mellisatin nimistä vitamiini-valmistetta myytiin kauan sitten apteekeissa juuri tässä nimenomaisessa "maljakossa" se siitä, 
nyt
monien kummallisten mutkien kautta sain kokoelmiini tällaisen purkin, jossa on tuo sama pinta kuin edellisessä, pohjassa K2 eli myös Karhulan lasi ja sitten vielä tuossa logolle tarkoitetussa ympyrässä Saarioisten vanhempaa mallia oleva kukko.
Muistaako kukaan mitä purkki on sisältänyt?

Meillä on Seijan kanssa niin saumatonta tää yhteistyö :) 

Hän oli nähnyt tämän purkin yhdessä työkohteessaan kynätelineenä nuoren kouluavustajatytön pöydällä ja tunnistanut mellisatin-kuvion, kun siitä vasta selvyys saatiin.
No, hän sitten reippaasti kysymään onko purkki myynnissä ja jopa kertomaan, että jos myy niin päätyy "julkisuuteen" tämä purkki, koska tiesi, että minä ilman muuta laitan sen tänne blogiin :) Tyttö totesi, että täytyyhän se siinä tapauksessa myydä, jos purkista "julkku" tulee ja niin me maksettiin hänestä 2,5€ ja nyt on sitten tämän pienen purkin hetki julkisuuden valokeilassa :) Tosin meinaan kyllä kysyä myös Facebookin lasiryhmissä tästä purkista ja silloinhan se onkin sitten taattu, se julkisuus !!!

 
Tässä on tää tuoreempi kukko, tämän päivän logossa. 

Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti