lauantai 12. syyskuuta 2015

Seinävaatteet


Nytpä keräänkin kasaan meidän kodin seinävaatteet :)

Tässäpä on seinävaatteiden kuningatar. 
Mammaltani saatu ryijy, ei siis kirppisostos mutta vahvasti tähän ryhmään kuuluva. 
Äidin äiti päätti ennen kuolemaansa, että ostaa ryijyt molemmille tyttärilleen ja heidän tyttärilleen. 
6 ryijyä osti :)
Tän nimestä mulla ei ole varmuutta vielä, muistan että äiti sanoi nimeksi "Tulet" mutta Huutonetissä on nyt just myynnissä samanlainen nimellä "Pusta". Mitat 160x110cm.

"Ryijy on pitkänukkainen villainen peite, jota nykyisin pidetään lähinnä seinällä koristeena. Sana ryijy tulee muinaisskandinaavisista sanoista "ry" tai "ru", jotka tarkoittavat takkuista ja karkeaa. Ryijyjä voidaan valmistaa kahdella tavalla: kutomalla kangaspuissa tai ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan. Ryijy koostuu loimi-, kude- ja nukkalangoista."

Wikipedia kertoo lisää mm. ryijyn historiasta


Tässä Seijan loistava löytö Vienon kammarilta meidän eteiseen. 
Aivan ihana pikkuryijy, vai osaako joku käsityöläinen kertoa miksi tätä kutsutaan. 
On tehty villalangasta kuten isokin ryijy mutta huomattavasti lyhyemmällä nukalla ja jonkunlaiselle juuttipohjalle. Mitat 100x70cm. Maksoi 6,50€



 Anni-Pauliina halusi huoneestaan mustavalkoisen, (tosin jouluna se on musta-punainen ja pääsiäisenä musta-keltainen) viime kesänä löysin Kuusaan kirpparilta tällasen seinävaatteen, joka sopii sinne kun nenä päähän. Mitat tälle 110x80cm. Maksoi ihan kaikki 2€. Hanhisalon Kutomo, Alajärvi 


Laitan tähän väliin tän raanun määritelmän vaikka ylläoleva ei olekaan raanu.
Tiedän kyllä mikä on raanu ja Karjalan raanua metsästän :) 
Iskä oli syntyjään Kivennavalta ja miekin just liityin Kivennapaseuraan :)

"Raanu
on perinteinen suomalainen seinätekstiili, jota on aiemmin käytetty myös peitteenä.
Raanun materiaaleina käytetään esimerkiksi puuvillaa (loimessa) ja villaa (kuteessa). Villalangoissa on olemassa erityisiä raanulankoja, jotka ovat ohuita ja kertaamattomia. Raanun sidoksena on ripsi ja kudelankojen väriä vaihtamalla saadaan a ikaan erilaisia vaaka- ja pystyraitoja, joista kuviot muodostuvat. 
Vanhimmat tiedot raanuista ovat peräisin 1600-luvulta."



No, tämä on hankittu vuosia sitten pääsiäisen alla Karhulan Ekotallista 2€:lla.
Muistan vieläkin, että lapussa luki "pöytäliina", 
tankokuja kuitenkin on yläreunassa ja pääsiäiseksi laitan tän aina seinälle.


Viime joulun alla löysin tän Kuusaan kirpparilta 3€:lla. Aihetta ei varmaan tarvi sen kummemmin sanoilla kuvata :) Minusta on ihana ja sopii sinisävyiseen kotiin. Onkohan tää joku ristipistotyö vai mikä? Mitat 76x35.


Sitten olis vuorossa täkänät, sekä jo olemassa olevat että haaveet :)


"Täkänä on vanhimpia kansanomaisia kudonnaisia. Se koostuu kahdesta samanaikaisesti kudotusta kankaasta (ylä- ja alakangas), jotka vaihtavat kuvioiden kohdalla paikkaa ja sitoutuvat näin toisiinsa kuvioiden reunoissa. 
Vanhimmat Suomessa säilyneet täkänät ovat peräisin 1500-luvulta.
Alun perin täkänät ovat olleet kirkkotekstiilejä, mutta myöhemmin ne kuuluivat myös säätyläiskotien lämmittäviin villakudonnaisiin."














Vietin paljon aikaa lapsena kummieni luona Valkealassa, heillä oli tämä seinällä. Kerran katselimme ja kävimme läpi täkänän kuvia ja tuon kylväjän kohdalla kummisetä koputti linnunkuvaa ja sanoi "Anne, tää on pyryharakka" ja mie ihmettelin vuosia mikä se sellanen lintu on :)

Äiti on kotoisin Valkealan Haukjärveltä, joten Valkealan täkänää olen etsiskellyt mustavalkoisena. Äitillä on itsellään  punavalkoinen mutta mie vierastan punasta omassa huushollissani, paitsi tietenkin jouluna.

No mitäs, Seijahan se taas on sellanen täkänähaukka, että ei mitään tolokkua :)
Löysi mulle tän vihreävalkoisen viimeviikolla Vienon Kammarista, eikä maksanu kun..... jotain....osti kuulemma 2 tuotetta, toinen oli tää täkänä ja toinen joku kermakko (tietenkin) ja lasku 5€. Kyllä täytyy sanoa, että olen tolle Seijan tuurille joskus niin kateellinen, että oon varmaan samanvärinen kun tää täkänä. Mutta kiitos Seija<3


Tässä Seijan kaksi, aivan käsittämätöntä löytöä Kouvolan Fidasta, samalla kertaa.
Vasemmalla Kuusankosken täkänä ja oikealla se Valkealan mustavalkoinen.
Seija maksoi näistä yhteensä 30€. Ihan tajutonta.
Mie haluun molemmat. Apua!!!



Vasemmalla: Kuusankosken vaakuna oli Kuusankosken kaupungin tunnus. 
Sen on suunnitellut heraldikko Olof Eriksson vuonna 1951. Vaakunassa on punaisella kentällä hopeinen kuusi, jossa on kolme kultaista käpyä. Kuusi kuvastaa paperiteollisuuden raaka-ainetta ja alueen kuusivaltaisuutta. Kävyt symboloivat kolmea asutuskeskusta, Kuusankoskea, Kymintehdasta ja Voikkaata. Vaakuna muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi vuonna 2009 Kuusankosken liityttyä osaksi Kouvolan kaupunkia.

"Kuusankosken vaakunassa kiekkumarallalei, 
kolme on käpyä kiemurassa kiekkumarallalei, 
kiekkumaralla, kiekkumaralla, kiekkumarallalei, 
kolme on käpyä kiemurassa kiekkumarallalei"

Oikealla: Valkealan vaakuna on Valkealan kunnan tunnus. 
Sen on suunnitellut heraldikko Olof Eriksson vuonna 1952. Vaakunassa on mustassa kentässä tyvestä nouseva hopeinen, kolmikielekkeinen liekki. Aihe viittaa sekä Valkealan nimeen että sen syntyhistoriaan. Kunnan synnystä on olemassa monia erilaisia kertomuksia, joissa kaikissa on keskeisenä teemana kaskitulen eli valkean näkyminen muille asuinsijoille. Liekkikuvion voi siten ymmärtää kuvastavan kaskiviljelyä. Musta ja hopea ovat perinteiset Kymenlaakson värit. Vaakuna muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi 2009 Valkealan liityttyä Kouvolan kaupunkiin.

Molemmat vaakunat ovat myös tietojeni mukaan kudottu sekä ryijyiksi että täkänöiksi, 
voi että olis kiva saada :)




Valkealasta on suunniteltu myös toinen täkänä, tämä leveämpi. Nimi on "Valkealan vaiheet" ja siinä on kuvattuna koko entisen kunnan historia. 
Tänäpäivänähän Valkealan kunta kuuluu osana tähän meidän hienoon ja komiaan Suur-Kouvolaan johon Kuusankoskikin kuuluu.

Sekä Kuusankosken, että molemmat Valkealan täkänät on suunnitellut paikallinen tekstiilitaiteilija 

Annikki Salmi (1918-1995).

Seija löysi tän Centtilästä keväällä 10€:lla.
Onko tuuria hällä, mitä, onko???

Tässäpä seinävaatepläjäys, 
hyvää lauantai-illan jatkoa!!!




Huomenna kuvailen taas lasia ja nyt juon oluen 
Oiva Toikan pienemmästä Krouvista, tietenkin :)


Anne

1 kommentti:

  1. Tänään tuli Valkealann sisätorille Valkealan vaiheet -täkänä. :) Siellä se on myytävänä, mut hinta on toki jotain muuta kuin 10e :)

    VastaaPoista